Fotografering och bildredigering – Foto 101

Välkommen till Foto 101, bloggen för dig som är intresserad av fotografering och bildredigering.

Fotografering är ett brett ämne, en mix av konst och vetenskap. Syftet med den här bloggen är att ge dig kunskap och inspiration, för att bli en bättre fotograf.

Vad är ett fotografi?

Ett foto är en bild som skapas med hjälp av ljus, till exempel ljuset från solen eller från en lampa. Allt som ljuset träffar reflekterar en del av ljuset. Ljusa saker, som en vit vägg, reflekterar mer ljus än mörka saker. När du tar ett foto fångas ljuset av kameran, där det lagras. På så sätt får vi en avbildning av verkligheten i kameran från just det ögonblick som vi tog bilden. Det som vi fotograferar kallas för ett motiv.

Vad är en kamera?

Kameran är faktiskt en ganska enkel konstruktion. I stort sett är den bara en liten låda, som har ett objektiv på framsidan. Objektivet kan man kalla för kamerans öga. Objektivet består av glaslinser, ungefär av samma sort som finns i glasögon.

Objektivet ”ser” motivet och skickar ljuset mot en liten bricka i kameran, en bildsensor. När man trycker på slutarknappen fångas bilden av sensorn och lagras på kamerans minneskort (jag förutsätter att du har en digitalkamera) som en datafil samtidigt som den visas på skärmen på kamerans baksida.

Lär dig fotografera

Inledningsvis kommer vi att fokusera på grunderna inom fotografering, men efter hand kommer vi också att titta närmare på ljussättning, utrustning, bildredigering, bildmontage och vilka verktyg som finns tillgängliga i form av mjukvara till din dator.

Kommande inlägg kommer att gå igenom de tre hörnstenarna när du fotograferar med en systemkamera:

  • bländare
  • slutare
  • ISO-tal

Bländaren och slutaren styr tillsammans exponeringen – det vill säga mängden ljus som träffar sensorn. Bildsensorns känslighet anges av ISO-talet. ISO-talet påverkar i sin tur det så kallade bruset i bilden.

Det konstnärliga får med andra ord vänta, nu är det teknik som gäller och att du lär dig att fotografera.

Alla kan bli en bättre fotograf!

PS. Ett litet tips, om du behöver bilder och saknar det du behöver i det egna arkivet, så kan jag rekommendera photoxpress.

fotografering och bildredigering

Fake eller verklighet? Ett gammalt bidrag till Worth1000. :)

No comments yet.

Kommentera